Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.3.2018, Jan Vítek, aktualita
Spectre a Meltdown už jsou staré zprávy, které stejně postupně upadnou v zapomnění a už dnes málokoho zajímají. Ovšem nyní je tu další možnost provedení tzv. side-channel útoku, která se podobá Spectru, a sice jde o BranchScope. 
JUWARE (492) | 1.4.201810:22
To je zajímavé. Hromadu let počítače fungují bez sebemenších problémů a nikdy se za dlouhá nic podobného nestalo. No a najednou během relativně chvíle se najdou hned 3 velká bezpečnostní rizika. A já se ptám. Jak je možné, že na to přišli až nyní a k tomu více méně souběžně? Že tam není snad ani roční pauza.
Nebo se snad o to až teprve nyní začal někdo zajímat?
Odpovědět0  0
Aros (547) | 3.4.201812:35
Protože taky prakticky nejsou téměř vůbec nebezpečné. Pouze pro datová centra s více uživateli, takže jako domácí uživatel PC by ses o nich ani nedozvěděl, kdyby se to tak nenafouklo. V praxi by Tě doma mohla třeba nahackovat Tvoje babička, kdyby měla účet na stejném PC jako Ty a ještě bys na něm současně měl běžet nějakou aplikaci, tj. být současně přihlášen. A i tak je útok pouze spekulativní, takže výsledky jsou nejisté, a případný úspěšný útok by měl za výsledek získání fragmentu nějakých Tvých dat, ke kterým by ona normálně přístup neměla. Nehledě na to, že by měla spoustu jednodušších způsobů, jak se k nim dostat... Jde o jakési ­"odposlouchávání­" pomocí branch prediction a té vlastnosti cache, že data v ní zůstávají ­(samozřejmě­), dokud nejsou nahrazeny novým řádkem, protože nebyly dlouho použity. Za předpokladu znalostí architektury jde odhadovat, kde data v oné cache zůstala a přečíst si je tam... Asi nemusím dále vysvětlovat, jak moc je to spekulativní a málo užitečné v jiném případě, než při pokusech získat nějaké střípky dat z nějakého velkého serveru nějaké velké firmy...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.